Sunday 12 February 2012

Mnogi ljudi si sada postavljaju ova pitanja!!!

Xavijeva zlatna lopta pripala Messiju, - ili Sneijderova?


Da je Messi postao sinonim za igru i dominaciju Barcelone, potvrđuje i činjenica da Argentinac gotovo pa nema konkurencije kada je u pitanju dodjela zlatne lopte. Ipak, možda je to sa druge strane gledano, pomalo i nezasluženo. Teško se sjetiti da je neki igrač dobio zlatnu loptu zahvaljujući samo dobrim igrama njega kao individualca. Naravno, Messi to sigurno nije, jer Barcelona u posljednje vrijeme osvaja sve što se može osvojiti. Ali, mnoge je iznenadila činjenica da je Messi pored Xaxija dobio zlatnu loptu za sezonu 2009/2010. Barcelona te godine nije osvojila Ligu prvaka, što je bio minus za Messija kada se radilo o dodjeli zlatne lopte. Xaxi je sa Španijom postao prvak svijeta i logično je bilo za očekivati da upravo on ponese tu nagradu.

Ili pak Sneijder? Sneijder je u toj sezoni sa Interom osvojio ligu prvaka i igrao finale Svjetskog prvenstva sa Holandijom. Bilo kako bilo, nagrada je otišla ponovo u ruke Messija, a vjerovatno će Argentinac biti u najužoj konkurenciji i sljedeće godine.



Ponavlja li se priča Ronaldinha i Rijkarda?


Barcelonina dominacije ne traje od dolaska Pepa Guardiole na mjesto trenera, nego od Franka Rijkarda i ere Ronaldinha i Eto-a. Barcelona je i tada harala, osvojila je Ligu prvaka i dvije sezone zaredom postala prvak Španije. Međutim, kada je iz forme ispao Ronaldinho, izgubio se i Eto pa je Real postao prvak te sezone, ne samo te, nego i sljedeće, što je rezultiralo Rijkardovim odlaskom sa klupe Barcelone. Mnoge zaljubljenike u španski fudbal, trenutna situacija u Barceloni podsjeća upravo na to doba. Real igra sve bolje, Barcelona gubi bodove i sve je dalje od titule. A kada nema Xavija, nema ni Messija. Mnoge se stvari podudaraju, no, zaključak ćemo ostaviti za kraj sezone.


    

Real i Barcelona bez konkurencije u Ligi prvaka?


Johan Cruyff je prije nekoliko godina počeo stvaranje tima koji će kasnije drmati Evropom i svijetom, stvorena je tika-taka, stvorena je Barcelona koja je postala jedan od najboljih timova svih vremena, u to nema sumnje, ali ta ista Barcelona, ne može trajati vječno i to je opet činjenica. Sve ima svoj rok trajanja pa tako i dominacija Barcelone, koju je ponekad bilo čak i dosadno gledati kako se poigrava sa svojim protivnicima.

Ipak, ove sezone Barcelona neće biti prvak Španije, to je gotovo pa sigurno. Za sada Katalonci imaju velike izglede samo za osvajanje njima mrskog trofeja, kupa Kralja.

U igri je još jedan trofej, a on se zove Liga prvaka. Gledajući iz ove perspektive, upravo Barcelona i Real Madrid su u ovoj sezoni glavni favoriti za podizanje tog trofeja. A čini se da upravo taj trofej može odlučiti pobjednika između Barcelone i Reala u ovoj sezoni, jer bi dvije titule za jedan ili drugi tim, značilo premoć i dominaciju ove sezone.

S obzirom da će Barcelona veoma teško do titule u Primeri, za očekivati je da će dati sve od sebe za odbranu titule Lige prvaka. Ali, postavlja se pitanje koliko je tako nešto realno za očekivati, pored lošijih rezultata u prvenstvu. Istina, Liga prvaka je nešto sasvim drugo i Barcelonu je teško nadigrati u dvije utakmice. A jedini koji to u ovom trenutku može je Jose Mourinho.

Praktički, da osim odva dva tima i nema drugih, ozbiljinijih kandidata za osvajanje najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja. Ruku na srce, Real i Barcelona su u ovom trenutku za ostale evropske ekipe, nivo više. Možda bi se Bayern ili Milan mogli ubaciti u krug konkurenata za titulu Lige prvaka, ali oba tima nisu dovoljno blizu španskih divova. Sa druge strane, gigantima pout Chelseaja, Intera, Arsenala, niko i ne daje velike šanse jer su ove sezone daleko od one forme koja bi mogla obećati trofej u Ligi prvaka.

Prava poslastica uistinu bi bilo finale između Reala i Barcelone, jer bi to bila prilika da se vidi borba prsa u prsa. Bilo bi sigurno zanimljivije nego dvije utakmice i sabiranje golova u gostima i sve ostale taktičke varijante koje idu uz takve susrete.

Ligu prvaka će gotovo sigurno osvojiti jedan od ova dva kluba, a onaj ko je osvoji, imat će uspješniju sezonu. Jedno je sigurno, borba između Reala i Barcelone za premoć u jednoj sezoni, teško da je nekada ranije bila zanimljivija. Ostaje da se vidi, ima li Guardiola nekog novog asa u rukavu ili će već pročitanom tika-taka igrom, pokušati da dođe do novog trofeja Lige prvaka. Da bi mu to uspjelo, mora pronaći i adekvatan način da zamjeni nekog od standardnih prvotimaca, jer je očito da Barcelona bez jednog ili dvojice, nije ona prava Barcelona. Igrači poput Cuence i Tella zasigurno obećavaju, ali daleko od toga se od njih mogu očekivati čuda.

Sa druge strane, Real Madrid je nezaustavljiv u ovoj sezoni. Vezni red sa Ronaldom, Di Mariom, Ozilom, Alonsom, Kakom.... ulijeva strahpoštovanje. Mnogi će reći da Real još uvijek ne može s Barcelonom. 

Istina, Real je izgubio ove sezone već dva puta od Barcelone ali treći put nije. Treći put, u uzvratnoj utakmici Kupa Kralja na Camp Nou, Real je bio dominantnija ekipa i čini se kako Mourinho kod svojih igrača polako razbija kompleks zvani Barcelona. Katalonska ekipa je bila mnogo dominantnija proteklih godina i kod Realovih igrača stvoren je mali kompleks. Protiv mnogih ekipa sa kojima se Barcelona muči, Real prođe uraganski, ali poklekne u duelu sa Barcelonom. Bez obzira što će Real Madrid postati prvak Španije, mnogi navijači madridskog tima voljeli bi pobjedu nad vječnim rivalom u ovoj sezoni, a razbiju li Madrižani Barcelonin kompleks, a čini se kako su na dobrom putu, ove sezone bi ih mogle očekivati velike stvari.


No comments:

Post a Comment