Sunday 12 February 2012

Je li Barcelonina tika-taka pročitana stvar???


Barcelona je sinoć ponovo pokleknula, ovaj put protiv Osasune, poraženi su Katalonci sa 3-2 i vjerovatno predali titulu prvaka Španije u ruke Realu iz Madrida, koji večeras igra na Santiago Bernabeu protiv Levantea.

Xavi i Iniesta
Pobjedi li Real u večerašnjoj utakmici, razlika u odnosu na Barcelonu povećat će se za čak 10 bodova, što bi uistinu bila velika prednost. I statistika je na strani Reala, zapravo Josea Mourinha, a ona kaže da portugalski stručnjak nikada nije ispustio tri boda prednosti i uvijek je u drugoj sezoini sa klubovima koje je vodio, osvajao nacionalna prvenstva. Čini se da će tako biti i sa Realom.

No, vratimo se malo na povod pisanja ovog teksta. Mnogi su ostali iznenađeni novim porazom  Barcelone i već se počelo govoriti o zasićenosti Barceloninih igrača, zbog čega navodno pružaju nešto lošije igre u posljednje vrijeme.

Međutim, Barcelona je sinoć katastrofalno igrala u prvih 45 minuta, nije bilo one prepozantljive tika-taka igre, bilo je dosta pogrešnih pasova, odbrana i previše statična pa je srbijanski napadač, Dejan Lekić bez problema u prvom dijelu postigao dva gola. U brojnim analizama traže se razlozi loše igre, čak ni Guardioli nije jasno zbog čega je njegov tim pružio tako lošu partiju. A razlog je po mnogima sasvim jednostavan - izostanak Xavija i Inieste.

Htio to neko priznati ili ne, Xavi i Iniesta dva su ključna igrača Barcelone, čine srce veznog reda i najbitniji su kotačić u Guardiolinom timu. Od početka se vidjelo da bez ovog dvojca na terenu, igra Barcelone jednostavno ne funkcionira. 

A Messi? Šta je sa Messijem? Ni on sinoć nije bio onaj na koga smo navikli gledati, onaj koji je ponovo dobio zlatnu loptu. Bez Xavija i Inieste, ne samo da nema prave Barcelone, nego nema ni pravog Messija.

Možda će navijačima Barcelone ovaj tekst izgledati previše subjektivan, ali  je činjenica da se Lionel Messi bez gore pomenutog dvojca jako teško snalazi, pa se postavlja pitanje, kakav bi Messi bio u nekom drugom timu? Dio odgovora možemo naći u reprezentaciji Argentine, koja na Copa Americi nije pružila onakve igre kakve su mnogi od njih očekivali. Posebno se to odnosi na Messija od kojeg se očekivalo mnogo, a dobilo veoma malo. 

No comments:

Post a Comment